Noutăți
Noutăți
Comunicate de presa
Comtim România și Banca Regională pentru Alimente Timișoara lansează o campanie de combatere a risipei alimentare "STOP Risipa! Alimentăm Speranța"
16.05.2025
În 2025, risipa alimentară a continuat să fie o problemă globală majoră. Conform surselor publice, la nivel mondial, aproximativ 1/3 din totalul alimentelor produse pentru consum uman au fost irosite. În România, se estimează că 2,5 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual, ceea ce înseamnă că fiecare român risipește, în medie, 129 kg de mâncare pe an.
Într-o lume în care risipa alimentară devine o provocare globală, Comtim România și Banca Regională pentru Alimente Timișoara au dezvoltat o campanie de responsabilitate socială denumită "STOP Risipa! Alimentăm Speranța".
Prin intermediul acesteia ne propunem să oferim copiilor din școlile din județul Timiș, atât din mediul rural cât și urban, informații cu privire la folosirea responsabilă a resurselor alimentare și la reducerea risipei. Prin atelierele interactive și distribuirea broșurii „Jurnalului lui Tim”, încurajăm elevii să își formeze deprinderi pentru un consum responsabil: învață să păstreze corect alimentele, să citească etichetele produselor corect și să reutilizeze resturile de friptură, de exemplu, în rețete ingenioase. Cei mai creativi dintre ei vor fi recompensați—rețetele lor vor fi publicate pe site-ul oficial al proiectului www.jurnalulluitim.ro.
Elevii participanți primesc și „Jurnalul lui Tim”, un material educativ conceput special pentru ei, redactat într-un limbaj accesibil și prietenos. Acesta le oferă informații intersante și sugestii practice pentru a-I pregăti să devină mai responsabili în gestionarea alimentelor și prevenirea risipei alimentare. Eroul cărții este Tim (Comtim), un băiețel de 9 ani, care a participat deja la un atelier privind combatarea risipei alimentare, ce împărtășește din propria experiență și îi ghidează pe copii pe drumul către un consum sustenabil. Cei mai creativi dintre elevi vor fi recompensați—rețetele lor vor fi publicate pe site-ul oficial al proiectului www.jurnalulluitim.ro și vor avea șansa să fie premiați pentru ingeniozitatea lor. Astfel, fiecare elev participant contribuie personal la reducerea risipei alimentare și descoperă satisfacția de a găti inteligent.
„Credem că schimbarea începe cu educația. Împreună cu Banca pentru Alimente Timișoara, am pus bazele acestui jurnal pentru a încuraja obiceiuri mai bune: să nu irosim mâncarea, să cumpărăm chibzuit, să reciclăm corect și să învățăm ce putem face cu resturile alimentare.” transmite Cristina Bodea, Director de Sustenabilitate Comtim România.
Într-un context în care risipa alimentară atinge niveluri alarmante, o campanie de educare susținută de o companie lider in productia alimentară, devine esențială pentru formarea unor comportamente responsabile, contribuind direct la reducerea pierderilor și promovarea unui consum sustenabil.
„Banca pentru Alimente Timișoara a decis să se implice într-un proiect educativ destinat copiilor, pornind de la convingerea că schimbarea reală începe de la cei mici. Pentru a construi un viitor în care risipa alimentară să nu mai fie o obișnuință, este esențial ca educația să înceapă devreme. Astfel a fost creat Jurnalul lui Tim, o carte de activități special concepută pentru copii, în care personajul principal, Tim – un băiețel curios de 9 ani – îi însoțește pe cei mici într-o aventură educativă despre importanța reducerii risipei alimentare.” a precizat Hana Csaszar, Președinte Banca Regională pentru Alimente Timișoara.
Detalii complete despre proiect, precum și rețetele sustenabile trimise de copii, vor putea fi găsite pe www.jurnalulluitim.ro.
***
Despre Comtim România
Comtim România este lider de piață în domeniul creșterii animalelor și cel mai mare producător de carne de porc din România. Misiunea companiei este aceea de a contribui cu succes la revitalizarea pieței cărnii de porc din România și de a oferi clienților și consumatorilor o gamă largă de produse sigure și calitative, sub brand-urile Comtim și Elit. Compania crede în performanța responsabilă și alege principii etice pentru modul în care se dezvoltă: cu respect față de viitor, de angajați, de resursele naturale.
***
Despre Banca Regională pentru alimente Timișoara
6.000 tone de alimente bune pentru consum ajung la gunoi în fiecare zi în România *Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Banca Regională Pentru Alimente Timișoara are misiunea de a combate risipa alimentară în regiunea de Vest. Prin atelierele sustenabile echipa BpATM împreună cu partenerii săi dorește să dea valoare adăugată în comunitate privind respectul față de resurse.
***
Pentru informaţii suplimentare:
Bodea Cristina - Director Sustenabilitate Comtim România
E-mail: cbodea@comtim.ro
Comtim România semnează Carta Diversității din România și își reafirmă angajamentul pentru incluziune și egalitate la locul de muncă
[Timișoara, 06.02.2025]
Comtim România, lider de piață în domeniul creșterii animalelor și cel mai mare producător de carne de porc din România, anunță semnarea Cartei Diversității din România, reafirmând astfel angajamentul său față de promovarea diversității, incluziunii și egalității de șanse la locul de muncă.
Prin acest demers, Comtim România se alătură unei platforme europene de bune practici care sprijină companiile să implementeze politici eficiente de management al diversității, dincolo de rigorile și obligațiile legale.
„La Comtim România, credem că diversitatea este o valoare și o resursă esențială care ne ajută să inovăm și să oferim valoare adăugată în cadrul industriilor în care activăm și comunităților unde ne desfășurăm activitatea. Diversitatea operațiunilor noastre este susținută cu succes mulțumită diversității de angajați ai companiei. Aderarea la Carta Diversității este un angajament ferm de a promova egalitatea, incluziunea și respectul pentru fiecare angajat." – Goran Panici, Director General Comtim România
Prin semnarea Cartei, Comtim România se angajează să dezvolte și să consolideze inițiative care sprijină un mediu de lucru deschis și incluziv, promovând:
• Egalitatea de șanse și non-discriminarea la toate nivelurile organizației.
• Un climat organizațional bazat pe respect, responsabilitate și excelență.
• Îmbunătățirea continuă a standardelor de muncă și a politicilor interne pentru un mediu profesional sigur și echitabil.
Comtim România a dezvoltat un model de afacere bazat pe responsabilitate, excelență operațională și inovație. În cei peste 20 de ani de investiții și modernizare, compania a realizat investiții de peste 600 milioane de dolari, consolidându-și poziția de companie de încredere în domeniul alimentar și producând hrană „Din fermă în furculiță. Cu responsabilitate.”. Semnarea Cartei Diversității este un pas important în consolidarea valorilor companiei și în reafirmarea angajamentului său față de angajați, comunități și parteneri. Comtim România își propune să continue dezvoltarea unor inițiative menite să sprijine diversitatea și incluziunea, având convingerea că acestea reprezintă factori esențiali pentru progres, inovație și succes durabil.
Pentru detalii suplimentare:
Cristina Bodea – Director Sustenabilitate Comtim România
cbodea@comtim.ro
Despre Comtim România
Comtim România este cel mai mare producător de carne de porc din România, lider în domeniul creșterii animalelor, cu un model de afacere bazat pe sustenabilitate, excelență operațională și inovație. Compania își desfășoară activitatea având la bază principii strategice de dezvoltare sustenabilă, printre care bunăstarea animalelor, grija pentru mediu, etica în afaceri, siguranța alimentară și respectul pentru angajați.
Despre Carta Diversității din România
Carta Diversității din România este o inițiativă care adună laolaltă grupuri cointeresate dintre cele mai diverse și propune semnatarilor săi o platformă colaborativă de acțiune, dezbatere și schimb de bune practici în domeniul managementului diversității. Carta reunește la aceeași masă 251 de semnatari, acoperind cca 315.000 de angajați din companii, instituții publice și ONG-uri, care și-au asumat public principiile Cartei, astfel încât diversitatea, egalitatea de șanse și includerea socială să devină valori recunoscute și respectate în România. Sub auspiciile Cartei au avut loc inițiative diverse, cum ar fi schimburi de experiență, ateliere, dezbateri, grupuri de lucru, programe de formare și mentorat, proiecte editoriale și de cercetare, în cadrul cărora au fost analizate, dezbătute și diseminate practici și politici organizaționale de management al diversităţii. Din 2021, în luna mai, Carta și semnatarii săi sărbătoresc Luna Europeană a Diversității pentru a promova diversitatea la locul de muncă și în societate.
Smithfield România sărbătorește un deceniu de angajament pentru educația alimentară
Timișoara, 16 octombrie 2023
De-a lungul ultimilor 10 ani, în cadrul programelor proprii de responsabilitate socială, Smithfield România a investit resurse și a încurajat elevii din comunitățile în care are puncte de lucru să adopte obiceiuri alimentare sănătoase și un mod de viață echilibrat. Smithfield România este un promotor constant al educației pentru o alimentație sănătoasă, organizând workshop-uri în format fizic, dar și online (pe durata pandemiei), aducând invitați speciali și voluntari care să dea mai departe informații valoroase.
Și în acest an, voluntarii Smithfield România au organizat un nou workshop pentru educație alimentară în beneficiul a 43 de elevi ai Școlii Gimnaziale Parța, din clasele a III-a si a IV-a. Elevii au explorat regulile fundamentale ale unei diete sănătoase, rolul unei alimentații echilibrate în dezvoltarea armonioasă a copiilor și adulților și cum să evite risipa alimentară. Pentru a-și însuși mai ușor cunoștințele, cursul a fost urmat de o aplicație practică.
Pentru al treilea an consecutiv, programul organizat de Smithfield România a fost susținut de Carrefour, în cadrul parteneriatului „Pactul pentru Tranziția Alimentară”, inițiat de retailerul francez. În cadrul acestui parteneriat, toți elevii beneficiari au primit cadou pachete cu gustări potrivite pentru o dietă echilibrată.
„De 10 ani, ne-am respectat angajamentul de a contribui la educația elevilor, pentru comunități mai sănătoase! Sărbătorim acest moment aniversar cu recunoștință pentru toate comunitățile care au primit cu deschidere inițiativa noastră!” a declarat Cristina Bodea, Director Sustenabilitate, Smithfield România.
„Pentru al treilea an consecutiv, sprijinim proiectul partenerului nostru, Smithfield România, în cadrul Pactului pentru Tranziția Alimentară. Această colaborare reflectă angajamentul nostru de a promova alimentația sănătoasă și sustenabilă. Acesta este un exemplu concret al modului în care lucrăm alături de partenerii noștri, pentru a transforma aceste angajamente comune în acțiuni care să aducă beneficii reale comunității. Continuăm să contribuim la închegarea unei comunități mai sănătoase prin intermediul alimentației, alături de parteneri care împărtășesc aceeași viziune.” A adăugat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv Carrefour România.
În calitate de lider în industria alimentară și producția sustenabilă de carne de porc, Smithfield România consideră că responsabilitatea socială este un punct central al misiunii noastre de a oferi „Hrană bună. În mod responsabil”. Suntem dedicați dezvoltării comunităților în care operăm, și, prin intermediul a peste 13 programe de responsabilitate socială, ne angajăm să facem o diferență pozitivă în lumea înconjurătoare.
Parteneriatul cu Carrefour România în cadrul „Pactului pentru Tranziția Alimentară” evidențiază angajamentul comun de a încuraja adoptarea unei alimentații echilibrate, contribuind astfel la un viitor mai sănătos pentru toți membrii societății.
*Despre Ziua Internațională a Alimentației
Adunarea Generală ONU a decis, în 1980, marcarea Zilei Mondiale a Alimentației, considerând că „alimentația este o nevoie fundamentală a omului și o condiție necesară supraviețuirii și prosperității ființei umane”. Astfel, în fiecare an, în 16 octombrie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) sărbătorește Ziua Mondială a Alimentației. Această zi este sărbătorită în prezent în peste 150 de țări.
**Despre Smithfield România - „Hrană bună. În mod responsabil.”
Smithfield România este lider de piață în domeniul creșterii animalelor și cel mai mare producător de carne de porc din România. Misiunea companiei este aceea de a contribui cu succes la revitalizarea pieței cărnii de porc din România și de a oferi clienților și consumatorilor o gamă largă de produse sigure și calitative, sub brand-urile Comtim si Elit. Compania crede în performanța responsabilă și alege principii etice pentru modul în care se dezvoltă: cu respect față de viitor, de angajați, de resursele naturale. Pentru o dezvoltare sustenabilă, Smithfield România își desfășoară activitatea pe baza a 7 piloni: Bunăstare animală, Mediu înconjurător, Sănătate și stare de bine, Sănătatea și securitatea angajaților, Diversitate, echitate și incluziune, Calitate și siguranță alimentară și Sprijin comunități.
Pentru informaţii suplimentare:
Ban Ban - Coordonator Sustenabilitate Smithfield România - E-mail: bban@smithfield.ro
***Despre Carrefour România
Carrefour România oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături în siguranță: direct în cele peste 410 de magazine din țară, unde, cu aplicația Carrefour și casele de marcat Self Service, sesiunea de shopping devine rapidă și ușoară sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasă sau Click & Collect: www.carrefour.ro și platformele BRINGO și Glovo, disponibile gratuit în Google Play și App Store.
Carrefour susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate: Cooperativa Agricolă Vărăști, prima de acest gen fondată de retailer în România, Deschidem Vinul Românesc și Creștem România BIO, în cadrul căreia a introdus în premieră în România, eticheta “în conversie la bio”. Totodată, a lansat programul Act For Good, care transformă cumpărăturile într-o experiență personalizată cu impact social: prin fiecare sesiune de shopping și nu numai, utilizatorii primesc puncte Act For Good, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate.
Carrefour România operează în România prin patru entități juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operațional SRL și Supeco Investment SRL.
Anunțuri Publice
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
Informare privind activitatea Fermei Iecea Mare din punct de vedere a protecţiei mediului, conform prevederilor HG 878/2005 privind accesul publicului la informaţia privind mediul
- Trimestrul I 2025 -
Ferma zootehnică Iecea Mare, fermă de creştere - îngrășare, îngrășare și tineret, aparţinând S.C. Comtim Romania S.R.L. – Divizia Ferme, îşi desfăşoară activitatea conform următoarelor acte de reglementare:
- Autorizaţie integrată de mediu nr. 2 din 11.03.2019.
- Decizia de transfer a AIM de la Smithfield Romania S.R.L. către Comtim Romania S.R.L. nr. 31 din 17.12.2024
- Decizie viză anuală nr. 4 din 09.01.2025, valabilitate 11.03.2025 – 11.03.2026.
- Autorizația de gospodărire a apelor nr. 179 din 15.07.2024, valabilă până la 15.07.2027.
Calitatea factorilor de mediu se monitorizează conform frecvenţelor stabilite în autorizaţia integrată de mediu şi în autorizaţia de gospodărire a apelor. Indicatorii monitorizaţi sunt corelaţi cu specificul activităţii desfăşurate pe amplasament. Monitorizarea se efectuează de către laboratoare acreditate, pe bază de contracte de colaborare încheiate de societate cu acestea.
Evidenţa deşeurilor generate din procesul de producţie este păstrată în permanenţă, iar organizaţia are preocupări constante de reducere a cantităţilor de deşeuri generate şi de creştere a procentului de reciclare a acestora. Valorificarea şi eliminarea deşeurilor s-a realizat şi se realizează în continuare, doar cu operatori autorizaţi şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, asigurându-se trasabilitatea acestora.
Organizaţia a raportat periodic către Agenţia Națională pentru Mediu și Arii Protejate Direcția Județeană Timiş rezultatele activităţii de monitorizare, transmiţând de asemenea toate rapoartele solicitate conform actelor de reglementare în baza cărora punctul de lucru îşi desfăşoară activitatea.
Informare privind activitatea Fermei Gătaia din punct de vedere a protecţiei mediului, conform prevederilor HG 878/2005 privind accesul publicului la informaţia privind mediul
-Trimestrul I 2025 -
Ferma zootehnică Gătaia , fermă îngrășare, aparţinând Comtim Romania S.R.L. – Divizia Ferme, îşi desfăşoară activitatea conform următoarelor acte de reglementare:
- Autorizaţie integrată de mediu nr. 10 din 16.03.2018.
- Decizie transfer AIM (Smithfield - Comtim) nr. 33/17.12.2024.
- Decizie viză anuală nr. 30 din 16.01.2025, valabilitate 16.03.2025 – 13.03.2026.
- Autorizaţie de gospodărire a apelor nr. 210 din 30.10.2023 valabilă până la 30.10.2026.
Calitatea factorilor de mediu se monitorizează conform frecvenţelor stabilite în autorizaţia integrată de mediu şi în autorizaţia de gospodărire a apelor. Indicatorii monitorizaţi sunt corelaţi cu specificul activităţii desfăşurate pe amplasament. Monitorizarea se efectuează de către laboratoare acreditate, pe bază de contracte de colaborare încheiate de societate cu acestea.
Evidenţa deşeurilor generate din procesul de producţie este păstrată în permanenţă, iar organizaţia are preocupări constante de reducere a cantităţilor de deşeuri generate şi de creştere a procentului de reciclare a acestora. Valorificarea şi eliminarea deşeurilor s-a realizat şi se realizează în continuare, doar cu operatori autorizaţi şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, asigurându-se trasabilitatea acestora.
Organizaţia a raportat periodic către Agenţia Națională Pentru Mediu Și Arii Protejate Direcția Județeană De Mediu Timiş rezultatele activităţii de monitorizare, transmiţând de asemenea toate rapoartele solicitate conform actelor de reglementare în baza cărora punctul de lucru îşi desfăşoară activitatea.
Informare privind activitatea Fermei Gătaia 2 din punct de vedere a protecţiei mediului, conform prevederilor HG 878/2005 privind accesul publicului la informaţia privind mediul
- Trimestrul I 2025 -
Ferma zootehnică Gătaia , fermă îngrășare, aparţinând Comtim Romania S.R.L. – Divizia Ferme, îşi desfăşoară activitatea conform următoarelor acte de reglementare:
- Autorizaţie integrată de mediu nr. 3 din 29.04.2015, revizuită la 01.09.2017.
- Decizie transfer AIM (Smithfield - Comtim) nr. 3/17.12.2024.
- Decizie viză anuală nr. 130 din 23.02.2024, valabilitate 29.04.2024 – 29.04.2025.
- Autorizaţia de gospodărire a apelor nr. 194 din 05.08.2024 valabilă până la 05.08.2027.
Calitatea factorilor de mediu se monitorizează conform frecvenţelor stabilite în autorizaţia integrată de mediu şi în autorizaţia de gospodărire a apelor. Indicatorii monitorizaţi sunt corelaţi cu specificul activităţii desfăşurate pe amplasament. Monitorizarea se efectuează de către laboratoare acreditate, pe bază de contracte de colaborare încheiate de societate cu acestea.
Evidenţa deşeurilor generate din procesul de producţie este păstrată în permanenţă, iar organizaţia are preocupări constante de reducere a cantităţilor de deşeuri generate şi de creştere a procentului de reciclare a acestora. Valorificarea şi eliminarea deşeurilor s-a realizat şi se realizează în continuare, doar cu operatori autorizaţi şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, asigurându-se trasabilitatea acestora.
Organizaţia a raportat periodic către Agenţia Națională Pentru Mediu Și Arii Protejate Direcția Județeană De Mediu Timiş rezultatele activităţii de monitorizare, transmiţând de asemenea toate rapoartele solicitate conform actelor de reglementare în baza cărora punctul de lucru îşi desfăşoară activitatea.